Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Οι προτάσεις για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, μια διαδικασία χωρίς περιεχόμενο



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ
Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                                                    Καστοριά 10-2-17
Αλ.Παπάγου18                                                                               Αρ.Πρωτ. 45
T.K. 52100, Καστοριά
sepekastorias@gmail.com
Πληροφορίες: Κώστας Χατζηφωτιάδης
τηλ.6936931472

                                                                       ΠΡΟΣ: Μέλη του Συλλόγου, Δ.Ο.Ε.


ΘΕΜΑ: “Οι προτάσεις για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, μια διαδικασία χωρίς περιεχόμενο”.

Με αφορμή το ζήτημα της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας θεωρεί πως το άνοιγμα του συγκεκριμένου θέματος από τη μεριά του Υπουργείου την παρούσα χρονική συγκυρία είναι άκαιρο, άτοπο και παραπλανητικό.

Καλούμαστε από το Υπουργείο να κάνουμε προτάσεις για τα μόρια μετάθεσης, τη στιγμή που με την πολιτική του κόφτη αποκλείει κάθε πιθανότητα να υπάρξουν μεταθέσεις.

Με το νέο ολοήμερο σχολείο και νηπιαγωγείο, με την κατάργηση του υπεύθυνου του ολοήμερου, με την αύξηση των νηπίων ανά τμήμα, δημιουργούνται πλεονάσματα που οδηγούν στις υπεραριθμίες και μακροπρόθεσμα στην κατάργηση οργανικών.

Ας μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ και δέσμευση της Κυβέρνησης με το Μνημόνιο 3, προτείνεται η κατάργηση του καθεστώτος των μεταθέσεων. Οι διοικήσεις των “αυτόνομων” σχολείων θα επιλέγουν το εκπαιδευτικό προσωπικό που ταιριάζει στο “προφίλ” του σχολείου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μοριοδότηση.

Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη δημοσίευση από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) της έκθεσης: “Η έξοδος από την κρίση ξεκινάει στα θρανία”, όπου συμπεριλαμβάνονται 12 προτάσεις πολιτικής για την εκπαίδευση. Σύμφωνα με την έκθεση το δημόσιο σχολείο έχει αποτύχει, τη στιγμή που υπάρχει υπερεπάρκεια ανθρώπινων πόρων ακόμα και στα χρόνια της κρίσης. Ανάμεσα στις προτάσεις για τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου είναι η διοικητική και οικονομική αυτονομία των σχολείων και η συνταγματική αναθεώρηση με την αντικατάσταση του άρθρου 16 του Συντάγματος που προβλέπει την δημόσια δωρεάν παιδεία και το ίσο δικαίωμα πρόσβασης σ' αυτή σε όλους του πολίτες της χώρας.

Θεωρούμε πως κάτω από αυτή την πολιτική συγκυρία είναι άτοπο η εκπαιδευτική κοινότητα να συζητάει για θέματα που κατά βάση εξαρτώνται από την ύπαρξη και την μορφή του δημόσιου σχολείου. Γι' αυτό πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και τους αγώνες μας στην διεκδίκηση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλους, τη στήριξη του δημόσιου σχολείου και του δικαιώματος των εκπαιδευτικών στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Ξέχωρα από τον παραπάνω προβληματισμό, το Δ.Σ. του συλλόγου μας, σε συνεργασία με τους αιρετούς, κατέθεσε πρόταση στο ΠΥΣΠΕ Καστοριάς, με βάση το σκεπτικό για μια καλύτερα οργανωμένη και πιο δίκαιη μοριοδότηση των σχολικών μονάδων της δ/νσής μας. Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά, βασική προϋπόθεση είναι οι μαζικοί διορισμοί, και η ύπαρξη σταθερών εργασιακών σχέσεων.

Για όλα αυτά το εκπαιδευτικό κίνημα θα συνεχίσει να παλεύει.





Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                                       Η Γραμματέας
Κώστας Χατζηφωτιάδης                                           Σταυρούλα Τσουμαροπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια: