Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Διαμαρτυρία για την επιστολή της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα νηπιαγωγεία


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ
Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                                              Καστοριά 23-5-'17
Αλ.Παπάγου18                                                                    Αρ.Πρωτ. 58
T.K. 52100, Καστοριά
sepekastorias@gmail.com
Πληροφορίες: Κώστας Χατζηφωτιάδης
τηλ. 6936931                                                              Προς  
                                                                        τα μέλη του Συλλόγου μας
                                                                        την Δ.Ο.Ε.



ΘΕΜΑ: “Διαμαρτυρία για την επιστολή της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα νηπιαγωγεία”

Μια απαράδεκτη επιστολή της ΠΟΕ-ΟΤΑ είδε προχτές τα φώτα της δημοσιότητας, η οποία βρίθει ανακρίβειες και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις, σε έναν τομέα που ο συγκεκριμένος κλάδος δεν έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, στον τομέα της εκπαίδευσης.

Καλούν τους γονείς να εμπιστευθούν τους Παιδικούς Σταθμούς για την εκπαίδευση των προνηπίων, αλλά και διεκδικούν κυβερνητική ρύθμιση ενιαίας εκπαίδευσης των Βρεφονηπιοκόμων με τους Νηπιαγωγούς καθώς και την εξίσωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Προχωρώντας ακόμα πιο πέρα, ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν το δημόσιο νηπιαγωγείο για σχολειοποίηση, αποκρύπτοντας σκόπιμα φυσικά, πως το δημόσιο νηπιαγωγείο παρέχει αντισταθμιστική αγωγή, στοχευμένα προγράμματα παιδαγωγικής διδακτικής παρέμβασης, εφαρμογή διαθεματικών προσεγγίσεων, εφαρμογή θεωριών μάθησης και σειρά άλλων μεθοδολογικών εργαλείων και επιστημονικών παρεμβάσεων που υπερβαίνουν την κατά τα άλλα σημαντική προσφορά των παιδικών σταθμών που είναι η αγωγή, η φροντίδα και η φύλαξη.

Εδώ και δύο χρόνια περίπου είμαστε μάρτυρες της δράσης ενός συλλόγου που δρα συντεχνιακά και που ενώ θα μπορούσε να αγωνίζεται για την είσοδο όλων των παιδιών από την γέννησή τους έως τα τέσσερά τους χρόνια στους Δημοτικούς Παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία και χωρίς διακρίσεις, για εντελώς ιδιοτελείς σκοπούς κάνουν “σημαία” τους τα νήπια β' ηλικίας, μια ηλικιακή ομάδα η οποία με τον ν. 1566/85 εισάγεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το αίτημά τους επίσης οι γονείς να επιλέγουν την δομή που θα φοιτήσει το παιδί τους
είναι άκρως επικίνδυνο όσον αφορά την παροχή της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις όπως ορίζει το Σύνταγμα, γιατί βαδίζει στα επικίνδυνα μονοπάτια των αρχών του νεοφιλελευθερισμού, όπου αυτή η επιλογή οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και το πέρασμά τους στα χέρια ιδιωτών και οικονομικών συμφερόντων.

Δηλώνουμε εξοργισμένοι με την σκόπιμη αντιεπιστημονικότητα των ισχυρισμών και των αιτημάτων τους, με τον διασυρμό του δημόσιου νηπιαγωγείου και των νηπιαγωγών και δηλώνουμε πως θα μας βρουν απέναντι αν συνεχιστεί αυτή η τακτική.

Δηλώνουμε εξοργισμένοι με την τακτική του Υπουργείου, που δεν προχωράει στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης όπως είχε εξαγγείλει πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Παιδείας και το πήρε πίσω στο τριετές σχέδιο για την εκπαίδευση, που έχει δημοσιοποιηθεί και στο οποίο αναφέρεται ότι θα εκτιμηθεί η αναγκαιότητα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης μέσα στην επόμενη τρετία.

Με αυτήν την τακτική το Υπουργείο στερεί από χιλιάδες προνήπια το δικαίωμα να αντιμετωπιστούν ισότιμα με τα προνήπια που φοιτούν στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Ταυτόχρονα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, εργαζόμενοι στρέφονται εναντίον εργαζομένων, ενώ το ζητούμενο για μας είναι η ενότητα και η κοινή κάθοδος σε αγώνες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Καλούμε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης

Καλούμε την ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες ένδικες και μη, σ' αυτήν την προσπάθεια απαξίωσης της δημόσιας δωρεάν δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών.

Να αναδείξει το θέμα στα Μ.Μ.Ε. ενημερώνοντας την κοινή γνώμη για την διακριτότητα του ρόλου των δυο δομών.

Να παρέμβει δυναμικά στο υπουργείο με συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, πιέσεις και κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου.

Δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε ενέργεια απειλεί την επιστημονική και επαγγελματική μας υπόσταση.



Για το Δ.Σ.


   Ο Πρόεδρος                                                                       Η Γραμματέας



Κώστας Χατζηφωτιάδης                                          Σταυρούλα Τσουμαροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: